در این دوره، نوجوان بین خواسته های متضاد قرار دارد. نوجوانی دوره انتقال از وابستگی کودکی به دوره استقلال و مسئولیّت پذیری جوانی و بزرگ سالی است. در این دوره وی با دو مسئله اساسی رو به رو است:
1. بازشناسی و بازسازی خود به عنوان یک فرد مستقل.
2. بازنگری و بازسازی ارتباط با والدین، بزرگ سالان و جامعه.
نوجوانی؛ "تولّدی تازه"
رفتار نوجوانان گاهی کودکانه و گاهی همانند بزرگ سالان است. در طول این دوره به طور معمول تعارض بین این دو نقش، در نوجوان مشاهده می شود. "استانلی هال" پدر روانشناسی، این دوره را دوره "توفان و تنش" و "تولّدی تازه" می نامد. نوجوانی دوره انتقالی مهمّی است و با احساس، شور و هیجان فراوانی همراه است. والدین باید این شور و هیجان را تقویّت کنند تا نوجوان با اراده و پشتکار به رشد و پیشرفتش ادامه دهد. لازم است آن ها از نوجوان حمایت کنند. او را راهنمایی و کمک کنند. نیازهای او را برآورده کنند. با او به صحبت بنشینند. در زمینه های اضطراب و تنش ناشی از بلوغ و انتقال، به او آرامش و امنیّت بدهند تا بتواند به شکل موفّقی این دوره را پشت سر بگذارد تا به عنوان یک جوان با هدف و برنامه و انگیزه و رغبت و پشتکار به یک عضو فعّال اجتماع تبدیل و وارد دنیای بزرگ سالی شود.
نوجوانی دوره ی خواسته های متضاد
نوجوان در این دوره بین خواسته های متضاد قرار دارد. حالت شادمانی و خنده رویی ناگهان به حالت افسردگی و پریشانی تبدیل می شود. زمانی احساس غرور می کند. گاهی احساس شرمندگی در او ظاهر می شود. با وجود داشتن دوستان متعدّد ممکن است، اوقات خودش را در تنهایی بگذراند. روزی کنجکاویش به شدّت تحریک می شود. به حلّ مسایل با آگاهی و علاقه نگاه می کند. تلاش فراوان به خرج می دهد. گاهی نسبت هم در پاسخ دادن به مسایل ساده بی اعتنا می شود.
این "رفت و برگشت" به روشنی در "حالت و رفتار" نوجوان مشاهده می شود. این دوره یک دوره مهمّ زندگی، میان کودکی و بزرگ سالی است. فرایند انتقال از کودکی به بزرگ سالی دشوار و پر کشمکش است. نوجوان از یک سو با سرعت بی سابقه ای دوره بلوغ جسمی و جنسی را طیّ می کند و از سوی دیگر خانواده، فرهنگ و جامعه از او می خواهند که مستقل باشد.
نظرات شما عزیزان:
:: برچسبها:
امروز چهارشنبه 27 شهریور 1392,